U heeft er goed over nagedacht en uiteindelijk er voor gekozen uw gezin uit te breiden met een hond. Niet zomaar een hond, u heeft gekozen voor een Golden Retriever!
Wie zwicht er nu niet bij het zien van een Golden pup? En hoe verleidelijk is het om er eentje te kopen? Maar voordat u een pup koopt, is het raadzaam uzelf vooraf goed te oriënteren.
Een hond moet uiteraard bij u en uw situatie passen. De Golden Retriever staat bekend als een plezierige, vriendelijke en makkelijke hond. Maar bedenk dat ook een Golden moet worden opgevoed, en dat opvoeding tijd kost! Zeker het eerste jaar. Is daarvoor voldoende tijd? Is uw woonsituatie wel geschikt voor een hond? Kan de hond zich binnenshuis bewegen? En natuurlijk heeft een hond ook goede voeding en verzorging nodig.
De Golden Retriever is een jachthond. Dat betekent, dat de wil om voor u te werken (will-to-please) bij de meeste pups aangeboren is. Bovendien is een Golden een gezelligheidsdier dat graag bij u in de buurt is. Ook wanneer de hond volwassen is, moet u elke dag voldoende tijd voor hem reserveren om hem uit te laten, hem te verzorgen, en aandacht te geven (een spelletje, de hond laten apporteren of iets dergelijks), en hem op te voeden en te trainen.
Wanneer u (beiden) buitenshuis werkt, kan dat betekenen dat uw Golden uren achtereen alleen thuis is. Als de hond onvoldoende is uitgelaten kan hij zich gaan vervelen, en dat kan leiden tot gedragsproblemen. Goldens zijn actieve honden die dagelijks een flink stuk moeten kunnen lopen.
Natuurlijk kunnen ze - zeker als ze volwassen zijn - best een tijdje alleen zijn, maar het is niet goed voor de ontwikkeling van een hond, en voor de band met de baas, als de hond min of meer dag na dag aan zijn lot wordt overgelaten en tussendoor alleen maar snel zijn behoefte mag doen.
"Leuk voor de kinderen" is beslist onvoldoende reden om een Golden aan te schaffen. Dat is wel zo, maar kinderen worden groter en krijgen na verloop van tijd andere interesses en verplichtingen. U zult zelf bereid moeten zijn de verantwoordelijkheid voor de hond op u te nemen.
Om gericht te kunnen zoeken naar een goede pup, zult u eerst voor u zelf moeten besluiten aan welk beeld uw toekomstige huisgenoot moet voldoen. Pas wanneer u voor u zelf een duidelijk beeld heeft van de pup die u zoekt, kunt u gericht op zoek gaan. Een duidelijk beeld van uw eisen en wensen t.a.v. uw toekomstige hond, kan helpen voorkomen dat u wordt verleid door het eerste vertederende "wolbaaltje" dat u ziet. Bedenk voortdurend dat u een keuze maakt die hoogstwaarschijnlijk veel invloed zal hebben op de komende 10 - 12 jaar van uw leven!
Of u nu uiteindelijk een adres van een fokker via de rasvereniging, via een advertentie of van een kennis hebt gekregen, zegt niet alles over de kans om een goede pup te treffen. Dus, als u een pup wilt kopen, verdiep u er dan in waarop u allemaal moet letten. Vraag de fokker van het nestje waarvoor u belangstelling hebt de hemd van het lijf. Als u denkt dat u er niet genoeg vanaf weet om een goede keuze te maken, of wanneer u daar onzeker over bent, zoekt u dan iemand die met u mee kan denken, kan vragen en kan zien.
Wanneer u naar aanleiding van de antwoorden op bovengenoemde vragen enthousiast bent geworden, dan kunt u met de fokker afspreken wanneer u kunt komen kijken. Twijfelt u? Maakt u dan liever geen afspraak! Tenzij u erg sterk in uw schoenen staat, bent u wellicht al snel "verkocht" als u die schattige pups eenmaal ziet. Zelfs al voldoen ze eigenlijk niet helemaal aan uw ideaalbeeld. En dat zou jammer zijn; u maakt immers nu een keuze die voor vele jaren invloed zal hebben op uw leven!
Vraag aan de fokker naar de karakters van de pups en overleg met hem of haar welk karakter het beste past bij u en uw situatie. Wanneer de fokker honderd-uit kan vertellen hierover, dan is dat een goed teken. Het is een betrouwbare aanwijzing dat de fokker intensief bezig is geweest met het grootbrengen van de pups, een eerste voorwaarde voor een goede socialisatie.
Vanzelfsprekend wilt u in elk geval de moederhond ontmoeten. De vaderhond kan eigendom zijn van iemand anders. Vraag waarom de fokker gekozen heeft een nestje te fokken met deze combinatie (vader en moeder). Een goede fokker kan u dit uitleggen; hij of zij heeft een heel bewuste keus gemaakt voor juist die reu bij die teef!
Zoek het liefst een fokker die de pups in huis laat opgroeien, en die ze in elk geval positief kennis laat maken met zoveel mogelijk zaken (veel verschillende mensen, kinderen, lawaai, andere honden, enzovoorts). Vraag aan de fokker hoe en waar de pups opgroeien.
Een goede fokker laat de pups ook niet te jong naar de nieuwe eigenaar gaan. De moederhond en de broertjes en zusjes spelen een hele belangrijke rol in het leren van de hondse taal en manieren. Vraag aan de fokker vanaf welke leeftijd u een puppy mee mag nemen. Minimaal 7,5 week oud is ons inziens een goede leeftijd om te verhuizen naar een nieuwe baas. Jonger dan 7 weken is echt te vroeg! Is de pup 9 weken of ouder, dan tellen de omstandigheden waarin de pup is opgegroeid bij de fokker extra zwaar. Een puppy van 9 weken of ouder heeft immers al een groot deel van de zo belangrijke primaire socialisatieperiode achter de rug. Is een pup van deze leeftijd relatief beschermd/geïsoleerd opgegroeid, dan kunt u beter op zoek gaan naar een jongere pup, of eentje die door de fokker al uitstekend is gesocialiseerd. Voor een puppy van deze leeftijd betekent een goede socialisatie onder meer, dat deze de pup al mee uit wandelen neemt en heeft geleerd om aan een lijn te lopen.
Vraag wat de fokker al dan niet gedaan heeft (of nog zal gaan doen) met de pups in het kader van opvoeding en socialisatie. Maken de pups kennis met veel verschillende mensen? Met kinderen? Met andere honden of
huisdieren? Is of wordt er een begin gemaakt met zindelijkheidstraining? En met het lopen aan een lijn? Komen de pups ook buiten en zo ja, waar gaan ze dan henen waarom?
Let - vanzelfsprekend - goed op de algemene gezondheid en conditie van de pups en van de moederhond. Zijn ze vrolijk, levendig en glanst hun vacht? Geen diarree, waterende of etterige oogjes? Niet te mager en niet te dik? Vraag de fokker naar de entingen en ontwormingskuren die de pups gehad hebben of nog zullen krijgen.
Vraag aan de fokker welke eisen hij stelt aan de pupkopers. Een goede fokker zal zijn pups niet aan iedereen willen verkopen en heeft dus eisen en wensen ten aanzien van de toekomstige eigenaren!
Vraag ook naar de verdere voorwaarden en condities. Wat is de prijs van een pup? Wordt er een koopcontract opgesteld, en zo ja, wat houdt dit in? Biedt de fokker evt. de mogelijkheid / garantie dat u de hond terug mag brengen - stel dat u dat, om wat voor reden dan ook, zou willen - en zo ja, onder welke voorwaarden?